0

Czarnuszka (czarny kmin) – roślina o niezwykłych właściwościach.

Czarnuszka to roślina siewna, która występuje naturalnie w Azji Zachodniej oraz w Europie Południowo-Wchodniej. Uprawiana jest także W Polsce. Czarnuszka jest także nazywa: czarny kminek, czarnucha, kąkolnica, czarny kmin czy panna w zieleni. Czarnuszka z powodzeniem znalazła swoje zastosowanie w Więcej
0

Suszona aronia jako jeden z najzdrowszych owoców na świecie.

Suszona aronia jest nazywana potocznie super owocem. Znana jest z wielu właściwości prozdrowotnych. Czym dokładnie się wyróżnia? Do czego można ją stosować? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule. Zacznijmy jednak od początku. Aronię dzielimy na czerwoną i Więcej
0

Orzechy macadamia – własciwości i wykorzystanie.

Orzechy macadamia lub makadamia to owoce wiecznie zielonego drzewa makadamii, pochodzącego z terenów Australii, Nowej Kaledonii i Sulawesi. Uprawiane jest także w Afryce Południowej i na Hawajach. Swoją rosnącą popularność drzewo to zawdzięcza swoim owocem, czyli właśnie orzechom macadamia. Orzechy Więcej
0

Liście laurowe – właściwości i przeciwwskazania.

Liście laurowe to ziele, które jest używane w każdym polskim domu. Liście te stanowią idealną przyprawę do wszelakich potraw dodając im smaku i aromatu, ale także posiadają wiele zastosowań zdrowotnych. Dzisiaj postanowiliśmy, że przybliżymy Wam ich działanie i podamy przepis Więcej
0

Kandyzowany imbir. Czas się rozgrzać.

Kandyzowany imbir od lat stosowany jest jako naturalna metoda wspomagająca leczenie przeziębień, infekcji, schorzeń stawów czy migreny. Często stosowany jest jako przyprawa lub jeden ze składników kosmetyków czy suplementów diety. Imbir zawiera mieszaninę związków czynnych biologicznie, które mają pozytywny wpływ Więcej
0

Czym są owce jałowca? Do czego je wykorzystać?

Owoce jałowca suszone są przyprawą stosowaną miedzy innymi do bigosu, baraniny, dziczyzny, wszelakich pasztetów, cielęciny. Może je dodawać także do dań z fasoli, kapusty, ogórków czy buraków ćwikłowych. Idealnie sprawdzą się również do tłustych i ciężkostrawnych potraw i do marynowania Więcej
0

Orzechy nerkowca prażone, czyli sposób na lepsze samopoczucie i zdrowie.

Orzechy nerkowca prażone pochodzą z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej. Są nasionami drzewa nanercz zachodni. Znane są ze swojego unikatowego smaku i konsystencji. Mają słodki smak, są chrupkie i miękkie. Posiadają wiele wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. W orzechach nerkowca kryje Więcej
0

Jagody goji, czyli najzdrowsze owoce świata.

Jagody goji zaliczają się do jednych z najzdrowszych owoców świata. Wiesz dlaczego? Otóż substancje w nich zawarte mają działanie, które zapobiega nowotworom, wzmacniają odporność i neutralizują wolne rodniki. W Medycynie Chińskiej uważa się, że ich spożywanie przedłuża życie i zapewnia Więcej
0

Czas na śniadanie! Czas na płatki owsiane z chia!

Płatki owsiane z nasionami chia to nasza propozycja na każdy poranek. Z takim śniadaniem zdobędziesz potrzebną energię, a organizmowi dostarczysz wartości odżywczych i witamin. Tak ważnych w codziennej i zbilansowanej diecie. Płatki owsiane powstają w wyniku obróbki ziaren owsa, która Więcej
0

Śniadanie na słodko, czyli bułeczki z suszonymi morelami.

Wyjątkowo soczyste, słodkie, pełne wartości odżywczych, skąpane w słońcu. Takie właśnie są nasze morele suszone. Idealne jako codzienna przekąska, ale także dodatek do jogurtów, musli czy wypieków, a nawet mięs. Dzisiaj przedstawimy Wam przepis na przepyszne bułeczki z suszonymi morelami, Więcej
0

Ciasteczka florentyńskie z orzechami i suszonymi owocami.

Jak wiadomo, orzechy i suszone owoce to bogactwo wartości odżywczych, witamin i białka. Niestety często sklepowe wypieki z orzechami i suszonymi owocami, oprócz tych dobrych wartości posiadają w swoim składzie także uczulające nas składniki oraz cukier. Dbając o zbilansowaną dietę Więcej
0

Piecz razem z nami! Czas na chlebek z ziarnami słonecznika!

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis, który ostatnio sprawdziliśmy z ziarnami słonecznika. Przepyszny chlebek bez glutenowy lub ze zwykłą mąką pszenną. Jak kto woli. Dla każdego coś dobrego. Składniki, których potrzebujesz to: 500g mąki 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika łuskanego Więcej
0

Chipsy kokosowe – zdrowa przekąska, którą musisz skosztować!

Chipsy kokosowe to niezwykle bogate źródło białka, witaminy C oraz cennych minerałów. To idealna codzienna przekąska, która pozytywnie wpływa na organizm. Płatki kokosowe usprawniają trawienie i przyspieszają metabolizm, dlatego z chęcią polecane są przez dietetyków oraz stosowane są w Więcej
0

Szybki zastrzyk energii, czyli batony z orzechami ziemnymi.

Domowe przekąski i słodycze to zawsze najlepszy wybór. Najzdrowsze, przygotowane z sercem w domu i co najważniejsze bez cukru. Dzisiaj polecamy Wam przepyszne batoniki z ziemnymi orzeszkami, które w ostatnim czasie skradły nasze serce. 10 min przygotowania, godzina w lodówce Więcej
0

Suszona żurawina, czyli czerwona bomba odżywcza.

Suszona żurawina ma duży potencjał prozdrowotny. Wykorzystywana jest w fitoterapii, w produkcji żywności, suplementów diety lub sama w sobie jest wspaniałym dodatkiem potraw. I tych słodkich, ale także wytrawnych. Żurawina suszona zawiera kwasy organiczne, związki fenolowe i inne, dzięki czemu Więcej
0

Orzeszki piniowe – poznaj ich właściwości i wykorzystanie

Orzeszki piniowe zwane także orzeszkami pini lub piniolami to orzechy, które posiadają liczne właściwości i wartości odżywcze. Na wstępie jednak przybliżmy sobie skąd biorą się piniole. Orzeszki pini to jadalne nasiona kilku rodzajów sosny. Orzeszki pini posiadają niezliczone wartości odżywcze Więcej
0

Mini przewodnik po orzechach. Orzechy dla zdrowia!

Orzechy są dosyć kaloryczne i bogate w tłuszcze. Tłuszcze nienasycone są wskazane w codziennej diecie, ale z umiarem. Pomagają one obniżyć poziom trójglicerydów i zmniejszają ryzyko chorób serca. Są także bogate w witaminy i substancje odżywcze. Zapoznaj się z naszym Więcej
0

Orzechy w czekoladzie – czas na nutkę przyjemności!

O właściwościach orzechów mówi się często i głośno, ale jak przekonać do nich niedowiarków lub małych, wymagających smakoszy? Coraz częściej sięgamy po zdrowe przekąski, które godnie zastępują te sztuczne, pełne konserwantów, niezdrowe smakołyki. W naszym sklepie oferujemy Wam nie tylko Więcej
0

Siemię lniane i jego prozdrowotne właściwości!

Siemię lniane to ziarna lnu pospolitego, które występują w dwóch odmianach. Rozróżniamy: siemię lniane brązowe, siemię lniane złote. Jak same nazwy wskazują inne nazwy spowodowane są różnym kolorem ziaren. Ziarna siemienia lnianego zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej Więcej
0

Suszony ananas to przekąska, której musisz skosztować!

Smaczny, słodki, bez cukru suszony ananas to zdrowa i naturalna przekąska, którą uwielbiają miliony. Ananasy suszone to owoce wypełnione po brzegi enzymami, przeciwutleniaczami i błonnikiem pokarmowym. Suszone ananasy są cennym dostawcą składników odżywczych takich jak: witamina C, magnez, błonnik i Więcej
0

Suszone jabłka – poznaj ich zalety!

Wiedziałeś, że suszone jabłka posiadają więcej wartości odżywczych niż te świeże? Też kiedyś byliśmy w szoku. Teraz jednak podzielimy się z Tobą tymi nowinkami, abyś wiedział dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Chyba nie trzeba tłumaczyć czym są Więcej
0

Bakalie! Wkrocz do naszego świata!

Bakalie to przede wszystkim suszone owoce oraz orzechy. Dawniej stosowane przede wszystkim w cukiernictwie do wypieków czy w kuchni jako dodatek do mięs. W obecnej chwili bakalie stosowane są nieco szerzej. Są przede wszystkim pożądaną, zdrową przekąską. Cieszą się niezwykłym Więcej
0

Suszona gruszka produktem miesiąca! Poznajcie się bliżej!

Suszona gruszka to jeden z najbardziej niedocenianych owoców wśród bakali. Suszone gruszki idealnie sprawdzają się jako smaczne i zdrowe przekąski, ale także są źródłem jodu, potasu i magnezu. Gruszka suszona polecana jest w szczególności osobom, które uwielbiają słodkie przekąski i Więcej
0

Pestki dyni – wprowadź do swojej diety! Postaw na zdrowie!

Pestki dyni to przysmak o subtelnym słodko-orzechowym smaku, zwanym pepitas w Ameryce Południowej. Dlaczego warto wprowadzić pestki dyni do codziennej diety? Pestki dyni to źródło cennych składników mineralnych, wielu witamin oraz zdrowego oleju roślinnego zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeżeli Więcej
1

Orzeszki ziemne – wszystko co musisz o nich wiedzieć!

Orzechy ziemne, inaczej zwane jako orzechy arachidowe bądź fistaszki, wyróżniają się na tle innych orzechów niezwykle bogatym składem i wysoką zawartością cennych minerałów i witamin. Arachidy, czyli orzeszki ziemne, są źródłem białka i witaminy B3 (niacyny). Ponadto fistaszki są wartościowym Więcej
0

Suszone owoce w domu. Jak je przechowywać?

Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Pozbawione wody suszone owoce będą przydatne do spożycia przez długi czas, jeżeli tylko będą trzymane w odpowiednich warunkach. Zatem jak najlepiej je przechowywać, aby dłużej zachowały świeżość? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek. Więcej
2

Suszone owoce i orzechy jako zdrowa przekąska!

Suszone owoce i orzechy to produkty, które wzbogacają naszą dietę w błonnik i witaminy. Z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe przekąski, słodycze i chipsy. Mogą je spożywać zarówno dzieci, jak i dorośli, kobiety w ciąży i osoby starsze. Bakalie są Więcej
0

Szałwia hiszpańska chia, czyli idealne śniadanie!

Nasiona szałwii hiszpańskiej dostarczają wiele wartości odżywczych. Zawierają dużą ilość kwasów omega-3 i dostarczają pełnowartościowe białko. Szałwia hiszpańska chia jest cennym źródłem żelaza, wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Nasiona chia (szałwia hiszpańska chia) bogate są w antyoksydanty i witaminy A, Więcej
0

Domowe wypieki

Kto z nas nie lubi domowych wypieków, które umilają odpoczynek w domu i spotkania z najbliższymi? Kuszą swoim wyglądem, jeszcze lepiej smakują, a co najważniejsze są zdrowsze niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Z przyjemnością wspominamy jak mamy i Więcej