Close
Close

Brazylijskie orzechy i ich właściwości.

Brazylijskie orzechy pochodzą z Amazonii z drzewa o nazwie orzesznica wyniosła inaczej nazywanego bertolecją. Uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. W tym artykule przybliżymy Wam ich właściwości oraz zastosowanie.

Brazylijskie orzechy są źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Dostarczają kwasów omega-3, które wspomagają pracę mózgu oraz mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia. Orzechy brazylijskie zawierają także duże ilości wapnia, który jest niezbędny dla wzmocnienia kości i zębów. Znajdziemy w nich magnez, który będzie koił nasze zszargane codziennością nerwy oraz potas, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Dzięki systematycznemu spożywaniu tych orzechów dostarczymy do naszego organizmu witaminy E, która odpowiada za młody wygląd i zdrowy wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kolejnym istotnym czynnikiem jest kwas foliowy tak bardzo ważny dla kobiet w ciąży.

Orzechy brazylijskie to idealne uzupełnienie diety dla osób chorujących na niedoczynność lub Hashimoto, a także poważniejsze choroby jak: wole rozlane i guzkowe czy rak tarczycy. Pozytywne działanie orzechów brazylijskich i zawartego w nich selenu na tarczycę wykazały liczna badania. Potwierdzono m.in. że suplementacja selenem zmniejsza przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycy (TPO), a także nasilenie objawów niedoczynności tarczycy.

Brazylijskie orzechy są doskonałym źródłem selenu, który działa korzystnie na układ odpornościowy i obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Ale jego bardzo istotną cechą jest pozytywny wpływ na tarczycę. Selen jest niezbędny do metabolizmu jej hormonów.

Pamiętaj, że orzechy są wysokokaloryczne.

Zaleca się spożywanie ok. 4-6 orzechów brazylijskich dziennie.

Jak wykorzystywać orzechy brazylijskie?

Orzechy te mają maślany, delikatny smak. Można nimi zastąpić np. orzechy laskowe czy orzechy włoskie. Idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska prosto z opakowania, gdyż są idealnym źródłem przeciwutleniaczy, witamin, białka oraz kwasów tłuszczowych. Mogą być stosowane do wypieków lub jako dodatek do sałatek czy ciast.

Sposób przechowywania.

Orzechy brazylijskie możesz przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, takim jak spiżarnia, przez okres do jednego miesiąca. W celu dłuższego przechowywania trzymaj je w lodówce przez okres do 9 miesięcy lub przenieś do zamrażarki, w której można przechowywać je do roku. Podczas zamrażania orzechów brazylijskich oryginalne opakowanie powinno być umieszczone w zamykanej torebce do zamrażarki.