Close

Czarnuszka (czarny kmin) – roślina o niezwykłych właściwościach.

Czarnuszka to roślina siewna, która występuje naturalnie w Azji Zachodniej oraz w Europie Południowo-Wchodniej. Uprawiana jest także W Polsce. Czarnuszka jest także nazywa: czarny kminek, czarnucha, kąkolnica, czarny kmin czy panna w zieleni. Czarnuszka z powodzeniem znalazła swoje zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie, a wszystko to dzięki swoim właściwościom, o którym opowiemy niżej.

Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że czarny kmin może zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka oraz działa ochronnie na wątrobę i nerki. Nasiona czarnuszki mogą także wspomagać obniżanie ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu LDL. Regularne przyjmowanie ziaren czarnuszki wpływa bardzo dobrze na żołądek. Bowiem zawarte w nasionach związki chemiczne działają ochronnie. Powlekają go warstwą osłonową. Czarnuszka wspomaga również odbudowę wątroby i trzustki. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie.

Czarnuszka (czarny kmin) jest także wspaniałym wsparciem dla systemu immunologicznego człowieka. Posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W jej ziarnach znajdują się niezwykle silne właściwości antyzapalne, antynowotworowe i antyoksydacyjne. Czarny kmin jest wartościowym elementem profilaktyki. Jest traktowany jako panaceum na wiele dolegliwości. Warto pamiętać, że pomaga odzyskać organizmowi utraconą równowagę i obniża stres oksydacyjny.

Ile czarnuszki należy spożywać dziennie?

Osoba dorosła powinna zwykle przyjmować dzienne 2-3 łyżeczki. Dzieci połowę tej dawki.

Jak najlepiej spożywać nasiona czarnuszki?

Czarnuszkę często możemy spotkać na chlebie, bułkach i wszelakim pieczywie. Jest także składnikiem wielu past i sałatek. Dodawana jest także do mięs i serów. Możesz ją dodawać do zup i warzyw. Idealnie komponuje się z dodatkiem tymianku, papryką słodką, kminkiem, kolendrą i zielem angielskim.

Jaki jest smak czarnuszki?

Jeżeli kiedyś zastanawiałeś się nad smakiem czarnego kminu to jego aromat jest lekko orzechowy, cierpki, z nutą oregano. Odznacza się korzennym, lekko gorzko-pikantnym smakiem. Pamiętaj, że czarnuszką możesz zastąpić pieprz czarny.