Jagody goji zaliczają się do jednych z najzdrowszych owoców świata. Wiesz dlaczego?
Otóż substancje w nich zawarte mają działanie, które zapobiega nowotworom, wzmacniają odporność i neutralizują wolne rodniki. W Medycynie Chińskiej uważa się, że ich spożywanie przedłuża życie i zapewnia energię mimo upływu lat. Są nazywane „owocami długowieczności.” Jagody goji są także idealnym dodatkiem do diety dla osób zmagających się z cukrzycą, podwyższonym poziomem cholesterolu oraz zalecane są osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Osoby, które posiadają choroby oczu również powinny uwzględnić w swojej diecie spożywanie jagód goji.
Uważane są także jako wspomagacz w diecie odchudzającej, ponieważ mają wysoką zawartość błonnika, który zapewnia uczucie sytości i sprawia, że rzadziej odczuwamy głód.
Pamiętaj! Jagody te nie są wskazane dla dzieci, kobiet w ciąży i mam karmiących piersią.
Wprowadzając do swojej diety suszone owoce goji musisz jednak pamiętać, by nie spożywać ich w nadmiarze. Zaleca się, by dzienna dawka wynosiła 5-12g, czyli około 70 sztuk owoców.
Owoce te można dodawać do jogurtów, musli, płatków, ale także do zup, dań warzywnych lub ryżu. Warto także dodawać je do smoothie i koktajli. Przed blendowaniem z innymi owocami i dodatkami warto je namoczyć, by nabrały miękkości. Idealnie sprawdzą się także jako dodatek do owsianki, ciast, wypieków, deserów oraz do jarskich potraw. Ich smak jest podobny do żurawiny suszonej i dodaje orzeźwienia oraz wyrazistości potrawom.