Close
Close

Jak przechowywać suszone owoce?

Owoce suszone – czas na sprawdzone i odpowiednie sposoby na przechowywanie. Zapraszamy do lektury.

Suszone owoce to naturalne produkty. Ich przetworzenie jest niewielkie i polega głównie na usunięciu wody z owoców. Owoce mogą być suszone na słońcu lub w specjalnych suszarkach. Co daje nam suszenie owoców? Przede wszystkim dłuższy okres przetrzymywania, ponieważ dzięki wysuszeniu owoce nie psują się tak szybko i mogą być dłużej magazynowane. Ponadto mają wiele właściwości odżywczych, witamin oraz cennych składników.

Suszone owoce to zdrowotna bomba witaminowa. Są jedną z najlepszych i najzdrowszych przekąsek. Są idealne dla osób zmagających się z różnymi problemami zdrowotnymi, ale także dla tych, którzy uwielbiają zdrowie na talerzu.

Suszone owoce to między innymi: suszone śliwki, morele suszone, suszone figi, suszona żurawina, jabłka suszone i wiele innych. Te inne owoce znajdziecie w naszym sklepie. W ofercie znajdziecie także orzechy całego świata: orzeszki pini, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzeszki ziemne. Te zdrowe przekąski dostarczają naturalnego błonnika, są bogate w pektyny, węglowodany oraz składniki mineralne. Owoce pozbawione wody są sycące oraz wspomagają usuwanie toksyn oraz regulują rozwój pożytecznych bakterii w jelitach. Są idealnym uzupełnieniem diety o każdej porze roku. Idealne do potraw wytrawnych, jak i deserów czy wypieków.

Z daleka od słońca i wilgoci!

Kiedy morele, jabłka, banany winogrona i inne owoce przeszły już proces suszenia to należy je przechowywać w miejscach zacienionych, chłodnych, suchych, gdzie temperatura nie przekracza 15°C. Należy unikać szafek blisko piekarnika, czy kaloryfera. Nadmiar ciepła i wilgoci doprowadza do rozwoju pleśni. W takim środowisku ususzone owoce mogą zostać zaatakowane przez mole spożywcze. Jedynie suche miejsce nie uszkodzi produktu. Najlepszym miejscem na przechowywanie tego typu produktów jest spiżarnia lub kuchenne szafki blisko podłogi, gdzie temperatura jest niższa.