Close
Close

Kandyzowany imbir. Czas się rozgrzać.

Kandyzowany imbir od lat stosowany jest jako naturalna metoda wspomagająca leczenie przeziębień, infekcji, schorzeń stawów czy migreny. Często stosowany jest jako przyprawa lub jeden ze składników kosmetyków czy suplementów diety. Imbir zawiera mieszaninę związków czynnych biologicznie, które mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, odtruwają organizm i sprawiają, że układ pokarmowy produkuje więcej enzymów trawiennych.

Właściwości lecznicze imbiru są bardzo szerokie. Między innymi korzystnie wpływa na procesy trawienne, niweluje wzdęcia, działa przeciw zakrzepicy krwi, ma właściwości odkażające, działa profilaktycznie w higienie jamy ustnej, pomaga na obrzęki, pobudza krążenie, jest cenionym afrodyzjakiem, naturalnie rozgrzewa, a herbata z imbiru wspomaga leczenie bólu mięśni i stawów.

Wspomaga leczenie podczas zapalenia płuc, opuchlizny, wymiotów i nudności, problemów z koncentracją, zapalenia oskrzeli, bólów migrenowych, choroby lokomocyjnej.

Imbir kandyzowany zawiera m.in. gingerol i zinferon, dzięki czemu wykazuje wiele właściwości korzystnie działających na nasz organizm. Pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, dzięki czemu działa żółciopędnie i rozkurczowo.

Kandyzowany imbir ma lekko piekąco-słodki smak. Jest przyprawą uniwersalną stosowaną do dań z mięs, warzyw, a także słodkich deserów czy wypieków. Może być idealnym dodatkiem do kawy, herbaty, kompotów, ale również do owocowych dżemów i konfitur.
Imbir kandyzowany naturalnie rozrzedza krew, dlatego należy pamiętać, by nie stosować go z lakami, które działają tak samo. Imbir nie może być stosowany z beta-blokerami, antykoagulatorami, kwasem acetylosalicylowym i insuliną.

Na jesienno-zimowe wieczory i podczas przeziębienia polecamy napar z imbiru. Przygotujesz go bardzo prosto. Wystarczy, że nasz imbir kandyzowany zalejesz wrzątkiem i odstawisz na parę godzin. Taki wywar możesz śmiało dodawać do codziennej herbaty.