Herbata Matcha to sproszkowana, zielona herbata. Posiada charakterystyczny, wyrazisty smak, który łączy w sobie delikatną słodycz, ziołowy, trawiasty posmak oraz lekką gorycz.
Herbata znana z ogromu korzyści zdrowotnych i wielu zastosowań. Działa jako antyoksydant, pobudza, wspiera odchudzanie i poprawia koncentrację.
Używana w kuchni jako dodatek do deserów, sałatek, ciast i innych potraw nadając im niepowtarzalny smak i kolor.
Matcha pod postacią napoju jest jednak najbardziej rozpoznawalna. Pijana jako tradycyjny napój- parzona tradycyjnie w formie matcha latte.
Herbata jest bogatym źródłem katechin, spośród przeciwutleniaczy wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizacji aktywności wolnych rodników.
Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają również poziom cholesterolu we krwi.
Zalecana dzienna dawka herbaty matchy:
Zaleca się pić 1-2 filiżanek dziennie. Nie zapominajmy, że herbata posiada kofeinę, nie zaleca się przyjmowania większej dawki.
Zbyt duża ilość może prowadzić do niepokoju czy trudności ze snem.
Sposób przechowywania:
Matchę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce. Ważne , aby była przechowywana w szczelnym zamknięciu.
Niska temperatura nie wpłynie negatywnie ani na właściwości, ani na smak. Ciepło lub ekspozycja na słońce sprawią, że herbata szybko straci świeżość.
Przepis na pyszną i kremową jak chmurka Matcha latte:
Składniki:
1 łyżeczka matchy (ok.1-2g)
60ml gorącej wody (ok. 80’C)
200ml mleka (roślinnego lub krowiego)
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru kokosowego , cukru trzcinowego bądź erytrytolu.
Wykonanie:
Przesiej matchę przez sitko do kubka. Dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj bambusowa miotełką lub spieniaczem, aż powstanie gładka, zielona pasta z lekką pianką.
Podgrzej mleko i spień, lub podgrzej i intensywnie wymieszaj.
Wlej spienione mleko do matchy. Możesz dosłodzić do smaku.
Delektuj się pyszną i kremową Matcha Latte!
Odwiedź nasz profil na Instagramiei Facebooku