Morwa biała jest drzewem pochodzącym ze wschodniej Azji. Uprawiana jest jednak na całym świecie. Morwa cieszy si e coraz większym zainteresowaniem z uwagi na cenne właściwości prozdrowotne. Obecna jest w suplementach diety, wykorzystywana do produkcji soku oraz znana jest wersja suszona. W naszym artykule przybliżymy Wam kto powinien korzystać z jej dobroczynnych właściwości.
Suszona morwa biała zawiera żelazo, chrom i miedź, które wspierają właściwe działanie układu odpornościowego. Cennym składnikiem są również flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki i wykazują działanie antybakteryjne. Z kolei pektyny – błonnik rozpuszczalny występujący w owocach – wspomagają pracę jelit.
Morwa biała:
- pomaga zmniejszyć wchłanianie węglowodanów,
- wspiera regulowanie poziomu glukozy we krwi,
- wspomaga walkę z wolnymi rodnikami,
- pomaga przeciwdziałać miażdżycy.
Morwa biała zasłynęła przede wszystkim wśród osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Zawarte w niej składniki aktywne pomagają w hamowaniu aktywności enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych. Jako że nie ulegają wchłanianiu w przewodzie pokarmowym, nie odkładają się w tkance tłuszczowej.
Składniki aktywne zawarte w morwie białej przyczyniają się nie tylko do regulowania poziomu cukru we krwi, ale także lipidów. Badania naukowe wykazały, że przyjmowanie mieszaniny wodnego ekstraktu morwy białej, wodnego ekstraktu z liści banana i korzenia żeń-szenia pomaga obniżyć stężenie utlenionych form LDL1.
Przeciwwskazania do stosowania preparatów z morwą białą
Zalicza się do nich m.in. ciążę i okres karmienia piersią, przyjmowanie leków obniżających poziom cholesterolu, przyjmowanie leków obniżających poziom glukozy we krwi. Warto także pamiętać o ewentualnych skutkach ubocznych suplementacji, np. wzdęć, łagodnej biegunki czy zawrotów głowy.