Kto z nas nie lubi domowych wypieków, które umilają odpoczynek w domu i spotkania z najbliższymi? Kuszą swoim wyglądem, jeszcze lepiej smakują, a co najważniejsze są zdrowsze niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Z przyjemnością wspominamy jak mamy i babcie z pasją i sercem cierpliwie przygotowywały domowe ciasta i inne wyroby. W soboty i niedziele w domu rozchodził się obłędny zapach biszkoptu, sernika z rodzynkami lub szarlotki z jabłkami.
Niezastąpionym składnikiem domowych wypieków są bakalie, które wzbogacają smak i pięknie zdobią ciasta i desery. Rodzynki, figi, śliwki, migdały, orzechy laskowe i inne bakalie często pojawiają się w różnych wypiekach. Duży wybór orzechów, suszonych i kandyzowanych owoców daje nam możliwość dodawania ich do większości słodkich przepisów. Nikt nie wyobraża sobie, aby na świątecznym stole zabrakło tradycyjnych ciast przygotowywanych według rodzinnej receptury.
Keks – pyszne ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, które możemy sami skomponować według uznania, mogą to być rodzynki, owoce kandyzowane, daktyle, morele, żurawina, suszone figi, orzechy i migdały.
Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, miodu, cukru i różnego rodzaju bakalii tj. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki i śliwki suszone.
Rogale świętomarcińskie – to pyszne rogale przygotowywane z ciasta półfrancuskiego i nadzienia z białego maku. Są bardzo smaczne, kruche z zewnątrz, a w środku miękkie z dużą ilością nadzienia i dodatków w postaci migdałów, owoców kandyzowanych i innych bakalii.
Ciasteczka owsiane – szybkie w przygotowaniu ciasteczka z płatkami owsianymi, do których można dodać ulubione bakalie, orzechy, migały, kokos, kandyzowane lub suszone owoce.
Chlebek bananowy – miękkie i wilgotne ciasto z dojrzałych bananów. Szybki i prosty do zrobienia deser, do którego można dodać np. orzechy włoskie, daktyle, mieszankę studencką i pestki dyni.
Przepis na maślane bułeczki z rodzynkami, mięciutkie, idealne do kawy i na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Można dodatkowo je urozmaicić, np. dodając kawałki czekolady lub kandyzowane owoce. Z kubkiem mleka lub dżemem truskawkowym bułeczki będą idealną propozycją dla zwolenników śniadań na słodko.
Składniki na 10 sztuk:
- 500 g mąki pszennej lub tortowej
- 250 ml mleka
- 80 g roztopionego masła
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- 1 jajko
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 150 g rodzynek
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do dużej miski. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać do mąki.
- Dodać do mąki roztopione masło, jajko, cukier, sól i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w ciepłe miejsce do momentu gdy podwoi swoją objętość (około 1 godz.).
- Na przygotowaną stolnicę z mąką, wyłożyć ciasto i wałkować na prostokąt. Posypać cukrem, rodzynkami, czekoladą lub innymi dodatkami według uznania. Zaczynając od dłuższej strony zawinąć ciasto jak roladę.
- Pokroić ciasto na 10 kawałków. Ułożyć w dosyć dużych odstępach na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
- Piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia.
- W rondelku gotować wodę i cukier do uzyskania syropu. Posmarować jeszcze ciepłe bułeczki i zostawić do wystudzenia.
Smacznego!