Close
Close

Domowe wypieki

Kto z nas nie lubi domowych wypieków, które umilają odpoczynek w domu i spotkania z najbliższymi? Kuszą swoim wyglądem, jeszcze lepiej smakują, a co najważniejsze są zdrowsze niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Z przyjemnością wspominamy jak mamy i babcie z pasją i sercem cierpliwie przygotowywały domowe ciasta i inne wyroby. W soboty i niedziele w domu rozchodził się obłędny zapach biszkoptu, sernika z rodzynkami lub szarlotki z jabłkami.

Niezastąpionym składnikiem domowych wypieków są bakalie, które wzbogacają smak i pięknie zdobią ciasta i desery. Rodzynki, figi, śliwki, migdały, orzechy laskowe i inne bakalie często pojawiają się w różnych wypiekach. Duży wybór orzechów, suszonych i kandyzowanych owoców daje nam możliwość dodawania ich do większości słodkich przepisów. Nikt nie wyobraża sobie, aby na świątecznym stole zabrakło tradycyjnych ciast przygotowywanych według rodzinnej receptury.

Keks – pyszne ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, które możemy sami skomponować według uznania, mogą to być rodzynki, owoce kandyzowane, daktyle, morele, żurawina, suszone figi, orzechy i migdały.

Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, miodu, cukru i różnego rodzaju bakalii tj. orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki i śliwki suszone.

Rogale świętomarcińskie – to pyszne rogale przygotowywane z ciasta półfrancuskiego i nadzienia z białego maku. Są bardzo smaczne, kruche z zewnątrz, a w środku miękkie z dużą ilością nadzienia i dodatków w postaci migdałów, owoców kandyzowanych i innych bakalii.

Ciasteczka owsiane – szybkie w przygotowaniu ciasteczka z płatkami owsianymi, do których można dodać ulubione bakalie, orzechy, migały, kokos, kandyzowane lub suszone owoce.

Chlebek bananowy – miękkie i wilgotne ciasto z dojrzałych bananów. Szybki i prosty do zrobienia deser, do którego można dodać np. orzechy włoskie, daktyle, mieszankę studencką i pestki dyni.

Przepis na maślane bułeczki z rodzynkami, mięciutkie, idealne do kawy i na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Można dodatkowo je urozmaicić, np. dodając kawałki czekolady lub kandyzowane owoce. Z kubkiem mleka lub dżemem truskawkowym bułeczki będą idealną propozycją dla zwolenników śniadań na słodko.

Składniki na 10 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej lub tortowej
  • 250 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
  • 1 jajko
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do dużej miski. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać do mąki.
  2. Dodać do mąki roztopione masło, jajko, cukier, sól i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić najlepiej w ciepłe miejsce do momentu gdy podwoi swoją objętość (około 1 godz.).
  3. Na przygotowaną stolnicę z mąką, wyłożyć ciasto i wałkować na prostokąt. Posypać cukrem, rodzynkami, czekoladą lub innymi dodatkami według uznania. Zaczynając od dłuższej strony zawinąć ciasto jak roladę.
  4. Pokroić ciasto na 10 kawałków. Ułożyć w dosyć dużych odstępach na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min.
  5. Piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia.
  6. W rondelku gotować wodę i cukier do uzyskania syropu. Posmarować jeszcze ciepłe bułeczki i zostawić do wystudzenia.

Smacznego!