Close
Close

Orzechy macadamia – własciwości i wykorzystanie.

Orzechy macadamia lub makadamia to owoce wiecznie zielonego drzewa makadamii, pochodzącego z terenów Australii, Nowej Kaledonii i Sulawesi. Uprawiane jest także w Afryce Południowej i na Hawajach. Swoją rosnącą popularność drzewo to zawdzięcza swoim owocem, czyli właśnie orzechom macadamia.

Orzechy te mają okrągły kształt i bardzo twardą łupinę. Orzechy makadamia charakteryzują się niezwykłymi właściwościami odżywczymi. Spośród orzechów świata mają one największą zawartość tłuszczu i są dosyć kaloryczne. W swoim składzie mogą się poszczycić zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wiele cennych właściwości leczniczych. Są także źródłem witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne jakie znajdziemy w ich składzie to: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez i cynk.

Taki skład właściwości odżywczych w orzechach wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu i poprawia profil lipidowy organizmu.

Orzechy macadamia charakteryzuje kremowy, słodkawo-słony smak. Porównywalny jest do orzechów nerkowca. Mogą być spożywane jako przekąska, a także są idealne jako dodatek do deserów, wypieków czy wszelakich wyrobów cukierniczych. Idealnie komponują się także z czosnkiem w różnorakich sosach. Olej pozyskany z tych orzechów można wykorzystywać np. do sałatek, ale także stosowany jest jako składnik kosmetyków do skóry, włosów i brody.

Makadamia zalicza się do najzdrowszych orzechów świata. W topowym rankingu staje na czele z orzechami pekan, pistacjami, orzechami arachidowymi, orzechami laskowymi, a także z orzechami brazylijskimi, nerkowcami, orzeszkami pinii oraz migdałami.

Ciekawostka! Pamiętaj, aby orzechy te przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Nie mogą być narażone na światło.
Nasze orzechy makadamia pakowane są w woreczki typu doypack z zamknięciem strunowym co zapewnia dłuższą świeżość i łatwość w kilkukrotnym otwieraniu i zamykaniu.