Close
Close

Otręby żytnie – właściwości.

Otręby żytnie, jak i pozostałe otręby, to produkt powstały z przemiału zbóż, w tym przypadku żyta. Wprowadzenie ich do diety wpływa korzystnie na funkcjonowanie organizmu i poprawia jego ogólną kondycję.

Otręby żytnie to bogate źródło błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego i pomaga w oczyszczaniu go, a także wspomaga trawienie. Błonnik pochłania wodę i wędruje przez cały przewód pokarmowy, oczyszczając go z zalegających resztek i toksyn. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, regulując wypróżnienia i zapobiegając męczącym zaparciom. Ponadto otręby dostarczają nam także elektrolitów w postaci potasu i sodu. Te dwa pierwiastki mają pozytywny wpływ na serce, mięśnie i ciśnienie krwi. Wapń wzmacnia kości i zęby, a fosfor wspomaga leczenie osteoporozy. Żyto jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Wykazuje działanie ochronne w procesach zapalnych i nowotworowych. Otręby są polecane dla osób dbających o sylwetkę, ale również dla tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy, ponieważ dają uczucie sytości na dłużej.

Warto także wprowadzić otręby żytnie do diety w przypadku choroby Hashimoto, która jest chorobą autoimmunologiczną. W chorobie Hashimoto układ immunologiczny atakuje tarczycę, wytwarzając przewlekły stan zapalny.

Otręby dostarczają także witamin takich jak: witamina A, witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B9 (kwas foliowy).

Uważa się też, że otręby żytnie mają działanie przeciwutleniające i jednocześnie przeciwnowotworowe, ponieważ zawierają znaczne ilości związków fenolowych, które pełnią rolę antyoksydantów.

Przeciwwskazaniem do spożywania otrębów są też zazwyczaj choroby nerek i układu moczowego.

Wprowadzanie otrębów do diety.

Przede wszystkim należy robić to stopniowo, powoli przyzwyczajając do nich układ pokarmowy. Otręby żytnie pasują jako dodatek do większości potraw, także przekąsek i deserów