Close
Close

Pomidory suszone skąpane w słońcu.

Suszone pomidory to nic innego jak świeże pomidory suszone w słońcu. Ich połączenie z olejami sprawia, że lepiej przyswajane są witaminy takie jak: K, A, D, oraz E. Wpływają także na poprawę wzroku i zapobiegają chorobom serca, a wszystko to dzięki zawartości beta-karotenu. Mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ ich indeks glikemiczny jest niski.

Przed użyciem suszonych pomidorów w celu ich zmiękczenia należy je włożyć do ciepłej wody. Warto to zrobić pół godziny przed użyciem. Taki zabieg sprawi, że będą one miękkie i giętkie.

Nasza rada!

Po smażeniu suszonych pomidorów warto zostawić olej i wykorzystać go jako dodatek do potraw np. sałatek. Suszenie pomidorów nie pozbawia ich cennych mikroelementów, a wręcz przeciwnie niektóre z nich zwiększa. Zawartość likopenu zostaje zwiększona, a jest to bardzo cenny przeciwutleniacz.

Pomysł na szybki obiad z pomidorami suszonymi!

Na patelni podsmażyć cebulkę. Dodać suszone pomidory, czosnek oraz śmietankę roślinną. Podgrzewać i smażyć na małym ogniu dokładnie mieszając. W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić. Około 300ml wody z makaronu zostawić i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać, poddusić i dodać makaron. Smacznego!

Do czego wykorzystać pomidory suszone?
Pomidory świetnie sprawdzą się do pizzy i wszelakich wytrawnych tart. Idealnie komponują się z sałatkami, kanapkami i serami. Świetnie sprawdzą się jako zimna przekąska. Nadadzą niezwykły śródziemnomorski smak i aromat makaronom, zupom, sosom. Są także idealne do faszerowania mięs.