Close
Close

Poznaj nasiona słodkiej bazylii!

Nasiona słodkiej bazylii to niewielkie, czarne ziarenka pochodzące z odmiany bazylii azjatyckiej. Te niesamowite nasiona pochodzą z tej samej rośliny, którą znamy w kuchni jako bazylia. Po namoczeniu w wodzie tworzą żelową otoczkę, przypominającą tapiokę lub nasiona chia. Do ich spęcznienia wystarczy zaledwie 5-10 minut. Nasionka słodkiej bazylii nie mają intensywnego smaku, dzięki temu dobrze chłoną aromaty innych składników.

Zastosowania kulinarne:

* Popularne w kuchni indyjskiej i południowoazjatyckiej.

* Dodawane do deserów, lemoniad, herbat, smoothie i jogurtów.

* Działają chłodząco, dlatego często używa się ich do letnich napojów.

Właściwości zdrowotne:

Nasiona słodkiej bazylii są bogate w błonnik- wspierają trawienie, mogą pomóc przy zaparciach. Są również źródłem antyoksydantów i minerałów.

Wspomagają uczucie sytości. Potencjalnie obniżają poziom cukru we krwi.

Przepis na orzeźwiający cytrynowo-miętowy napój z nasionami słodkiej bazylii.

2 łyżeczki nasion słodkiej bazylii

2 szklanki zimnej wody

sok z całej cytryny

opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru kokosoego, cukru trzcinowego bądź erytrytolu

kilka listków świeżej mięty

plasterki cytryny lub limonki do dekoracji

kostki lodu

Przygotowanie:

1. Namocz nasiona- zalej je około 1/4 szklanki wody i odstaw na 10-15 minut do napęcznienia.

2. W dużym dzbanku wymieszaj sok z cytryny, wybrany słodzik, listki mięty oraz 2 szklanki ziemnej wody.

3. Dodaj napęczniałe nasiona słodkiej bazylii i delikatnie wymieszaj.

Podawaj z kostkami lodu i przygotowanymi plasterkami cytryny lub limonki, możesz dodatkowo dodać świeży listek mięty.

Gotowy, orzeźwiający napój na upalne dni!

Odwiedź nasz profil na Instagramie i Facebooku!