Nasiona słodkiej bazylii to niewielkie, czarne ziarenka pochodzące z odmiany bazylii azjatyckiej. Te niesamowite nasiona pochodzą z tej samej rośliny, którą znamy w kuchni jako bazylia. Po namoczeniu w wodzie tworzą żelową otoczkę, przypominającą tapiokę lub nasiona chia. Do ich spęcznienia wystarczy zaledwie 5-10 minut. Nasionka słodkiej bazylii nie mają intensywnego smaku, dzięki temu dobrze chłoną aromaty innych składników.
Zastosowania kulinarne:
* Popularne w kuchni indyjskiej i południowoazjatyckiej.
* Dodawane do deserów, lemoniad, herbat, smoothie i jogurtów.
* Działają chłodząco, dlatego często używa się ich do letnich napojów.
Właściwości zdrowotne:
Nasiona słodkiej bazylii są bogate w błonnik- wspierają trawienie, mogą pomóc przy zaparciach. Są również źródłem antyoksydantów i minerałów.
Wspomagają uczucie sytości. Potencjalnie obniżają poziom cukru we krwi.
Przepis na orzeźwiający cytrynowo-miętowy napój z nasionami słodkiej bazylii.
2 łyżeczki nasion słodkiej bazylii
2 szklanki zimnej wody
sok z całej cytryny
opcjonalnie: 1-2 łyżeczki cukru kokosoego, cukru trzcinowego bądź erytrytolu
kilka listków świeżej mięty
plasterki cytryny lub limonki do dekoracji
kostki lodu
Przygotowanie:
1. Namocz nasiona- zalej je około 1/4 szklanki wody i odstaw na 10-15 minut do napęcznienia.
2. W dużym dzbanku wymieszaj sok z cytryny, wybrany słodzik, listki mięty oraz 2 szklanki ziemnej wody.
3. Dodaj napęczniałe nasiona słodkiej bazylii i delikatnie wymieszaj.
Podawaj z kostkami lodu i przygotowanymi plasterkami cytryny lub limonki, możesz dodatkowo dodać świeży listek mięty.
Gotowy, orzeźwiający napój na upalne dni!
Odwiedź nasz profil na Instagramie i Facebooku!