Close
Close

Słonecznik łuskany – poznaj go bliżej.

Słonecznik łuskany jest bardzo dobrze wszystkim znany. Jest bardzo lubią i chętnie wykorzystywanym ziarnem. Jego szeroka gama zastosowań sprawia, że każdy z Was może go wykorzystać w dowolny sposób i w dowolnej potrawie. Na zimno, na ciepło, na słono, na słodko. Jak tylko chcecie. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jakie są właściwości zdrowotne słonecznika łuskanego? W tym krótkim artykule przybliżymy Wam dzisiaj za i przeciw dla słonecznika. Zaczynajmy!

Słonecznik łuszczony to przede wszystkim źródło witamin, minerałów i antyoksydantów.
Przyczynia się on do poprawy zdrowie oraz dobrego samopoczucia.

PLUSY

1. Ziarna słonecznika zawierają tryptofan, czyli aminokwas, który odpowiedzialny jest za dobre samopoczucie i relaks. Serotonina natomiast przekształcana jest w melatoninę, która odpowiada za regulację rytmu snu-czuwania.
2. Systematyczne spożywanie słonecznika zmniejsza szkodliwość palenia tytoniu i zanieczyszczonego powietrza. Jest bogaty w witaminę E. Pomaga w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pomaga w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom.
3. W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu energetycznego. Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, błon śluzowych i układu pokarmowego.
4. Wspiera serce i układ krwionośny. Wspomaga utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu.
5. Zawiera cynk i selen, które w połączeniu są idealnym wsparciem do walki z grzybami, drożdżami, wirusami i bakteriami.
6. Wspiera układ kostny dzięki zawartości miedzi, która jest niezbędna dla tkanek łącznych i kości.
7. Pomaga w regeneracji organizmu. Zmniejsza markery stanów zapalnych, ryzyko cukrzycy II, nowotworów i chorób serca.
8. Minimalizuje ryzyko podjadania. Posiada dużą zawartość błonnika, dzięki czemu jest sycący. Reguluje hormony głodu takie jak: Grelinę i Leptynę. Pomaga kontrolować wagę ciała.

Jednak, jak przy każdym produkcie spożywczym występuje małe PRZECIW.

Musisz pamiętać, że słonecznik łuskany jest bogaty w kalorie i tłuszcze, dlatego trzeba go spożywać w odpowiednich ilościach. Może zawierać dużo sodu, a to sprawia, że nie jest zalecany dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Może także wywoływać alergię, jak niektóre orzechy.