Wyświetlanie jednego wyniku
-
Orzeszki pinii
21,00 zł – 165,00 zł
Rodzaje i właściwości fasoli
Fasola jest doskonałym źródłem białka, to bardzo wartościowy produkt, który powinien jak najczęściej gościć na stole. Jest łatwa w uprawie i odporna na niesprzyjające warunki atmosferyczne, suszone ziarna fasoli można długo przechowywać bez utraty ich właściwości. Bogata w substancje odżywcze i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaletą fasoli jest jej wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być składnikiem zup, sosów, sałatek, potraw jednogarnkowych, past kanapkowych, jak i ciast oraz deserów na słodko. Surowa fasola nie nadaje się do spożycia, należy ją ugotować przed zjedzeniem. Przygotowanie jest bardzo proste, ale warto pamiętać, aby ją wcześniej namoczyć, najlepiej dzień przed planowanym gotowaniem. Nasiona należy zalać większą ilością wody, ponieważ w trakcie pęcznieje i wchłania płyn, zwiększając swoją objętość.
W naszej ofercie znajduje się fasola czerwona, fasola jaś, fasola kontra i fasola orzełek. Właściwości fasoli to przede wszystkim pełnowartościowe białko, które syci i odżywia, ale także dostarcza sporo rozpuszczalnego błonnika usuwającego z organizmu nadmiar cholesterolu i wspomagającego prawidłową pracę jelit. Jest bogata w wapń, potas, fosfor i lekkostrawną skrobię oraz substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu, a niektóre jej gatunki dostarczają żelazo, selen, kwas foliowy oraz dobroczynny cynk. Fasola może powodować wzdęcia i gazy, dlatego nie powinny jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby starsze, dzieci oraz osoby zmagające się z zaparciami. Fasola Jaś jest częstym gościem na stołach przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i rozmiar. Świetnie sprawdza się jako składnik zup, pasztetów, potraw jednogarnkowych z dodatkiem mięsa, grzybów i warzyw oraz dań wegetariańskich. Najlepiej komponuje się z przyprawami nadającymi aromatu tj. majeranek, kminek, lubczyk, pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy.
Fasole – biała i czerwona