Close
Close

Czy suszone mango jest zdrowe?

Suszone mango to niezastąpione źródło witamin z grupy oraz witaminy A, C i E. Dostarcza również takich minerałów jak miedź, żelazo i potas. Mango suszone jest źródłem błonnika, który jest nas niezbędny. Błonnik znajdziemy także w innych suszonych owocach.

Błonnik wspomaga trawienie i oczyszcza układ pokarmowy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt, dlatego przyczynia się do utraty wagi i zalecany jest dla osób, które są na diecie redukcyjnej. Warto też sięgnąć po nasze mango suszone bez dodatku cukru. W 100% naturalne.

Mango idealnie sprawdzi się jako samodzielna zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi wysokoprzetworzone słodycze. Możesz je wykorzystać jako dodatek do słodkich wypieków, deserów i śniadań np. musi, jogurtu, a nawet koktajli. Mango to także idealne urozmaicenie dla dań azjatyckich i ostrych. Jego słodkawy posmak nada charakteru daniom wytrawnym i będzie się świetnie z nimi komponował. Możesz je dodać do mięs, sosów, farszu czy zup.

Śledź nas na Facebooku i bądź na bieżąco z promocjami oraz nowościami!

Pamiętaj, że suszone owoce oraz suszone warzywa to bogate i wartościowe źródło dobrych kalorii, zdrowych cukrów, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Posiłki wzbogacone o owoce suszone będą sycić na dłużej oraz zapobiegać napadom głodu. Z powodzeniem staną się zdrową i wartościową przekąską na co dzień, abyś już więcej nie sięgał po sztuczne i niezdrowe słodycze.