Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis, który ostatnio sprawdziliśmy z ziarnami słonecznika. Przepyszny chlebek bez glutenowy lub ze zwykłą mąką pszenną. Jak kto woli. Dla każdego coś dobrego.
Składniki, których potrzebujesz to:
- 500g mąki
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka pestek dyni
- 3/4 łyżki soli
- 1,5 łyżki cukru
- 25g świeżych drożdży lub 13g drożdży suchych
- 550 ml ciepłej wody
Zanim jednak przekażemy Wam dalszy ciąg przepisu to pozwólcie, że przypomnimy Wam jakie wartości mają składniki, które znajdziecie w naszym sklepie.
Siemię lniane brązowe to bogactwo błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, a także cenne źródło minerałów: potasu, sodu, fosforu, magnezu, witamin z grupy B oraz witaminy E.
Słonecznik łuszczony dostarcza witaminy E, która posiada właściwości antyoksydacyjne oraz witaminy B, a w tym kwas foliowy, tiaminy, niacyny, witaminę B5 oraz witaminę A i C. Ziarna słonecznika zawierają również: cynk, fosfor, magnez, selen, mangan potas, sód, wapń i żelazo. Bogaty jest w spore ilości białka.
Sezam łuszczony dostarczy Wam natomiast nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i silnych przeciwutleniaczy, a także spore ilości błonnika pokarmowego.
Jeżeli chodzi o pestki dyni to możemy Wam zaproponować: pestki dyni snow white, pestki dyni polskie oraz pestki dyni GWS. Każda z odmian jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Dodaje smaku każdej potrawie i wypiekowi, a także stanowi świetną przekąskę na co dzień.
Ziarnami słonecznika, pestkami dyni, sezamem czy siemieniem możecie ozdobić swój wypiek, ale także śmiało możemy wszystkie składniki dodać do masy, którą później wypieczemy w piekarniku.
Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać.
Drożdży nie musicie przygotowywać wcześniej rozczynu.
Wystarczy rozmieszaną masę przykryć kuchennym ręczniczkiem,
odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, do powiększenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Foremkę dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem,
oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ponownie odstawić na 25min.
Masa nie powinna jednak podwoić objętości.
Posypać wierzch ciasta ziarnami słonecznika.
Piec w temperaturze 230ºC przez 50 – 60 minut.
Życzymy smacznego!