Kurkuma to przyprawa bardzo dobrze znana wszystkim. Stosowana niemal w każdej kuchni. To złocista przyprawa o orientalnym smaku, która barwi wszystko z czym na kontakt. Idealna sprawdza się jako dodatek do mięs i dań orientalnych.
Na jakie choroby pomaga kurkuma?
Kurkuma przyprawa wykazuje działanie antybakteryjne i rozkurczające. Może zatem przynosić ulgę osobom, które chorują na wrzody żołądka, a także wspomaga ich leczenie. Kurkuma używana jest jako składnik preparatów na zaburzenia trawienia, ale również zalecana jest dla osób zmagających się z nadwagą czy otyłością. Zalecana jest dla osób ze schorzeniami wątroby i trzustki. Stymuluje ona odporność, obniża poziom cukru i cholesterolu, wspomaga oczyszczanie organizmu, a także działa ochronnie i leczniczo na różne choroby oczu.
Wydzielanie żółci, gastryny, enzymów trzustkowych i sekretyny jest wspomagane przez tą złocistą przyprawę.
Kurkuma wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, obniża ciśnienie krwi, a także ma duży potencjał w leczeniu chorób układu nerwowego tj. depresja, Alzheimer czy choroba Parkinsona.
Jak spożywać kurkumę w codziennej diecie?
Codzienne picie wody z kurkumą będzie miało pozytywny wpływ na organizm, a w połączeniu ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną pomoże także w zgubieniu zbędnych kilogramów.
Woda z kurkumą.
Do wody z kurkumą dodaj cytrynę oraz miód. Cytryną jest źródłem witaminy C, która poprawi Twoją odporność, ułatwi oczyszczanie organizmu, spowolni procesy starzenia się. Miód natomiast ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a także wykrztuśne i przeciwzapalne.
Zastosowanie kurkumy w kuchni.
W kuchni kurkuma ma bardzo obszerne zastosowanie. Używana jest w postaci sproszkowanej i wysuszonej. Dodawana do potraw nadaje im pięknego złocistego koloru, co wynika z zawartości kurkuminy. Dodana do ryżu, ciasta czy makaronu nada potrawom smaku bardziej gorzkiego i korzennego. Stosowana jest w kuchni indyjskiej, a także jest składnikiem curry, czyli najpopularniejszej przyprawy kuchni orientalnej.